FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Apenpokken (Monkeypox) in België: stand van zaken

gepubliceerd op vrijdag 17 juni 2022

In dit bericht geven we een stand van zaken en actuele informatie over het apenpokkenvirus (monkeypox).

In België waren er op 3 juni 2022 17 bevestigde gevallen van monkeypox (MPX) gemeld. Het gaat om 11 gevallen in Vlaanderen, 5 in Brussel en 1 in Wallonië. De leeftijd varieert tussen 28 en 46 jaar. Er werd tot nu toe niemand gehospitaliseerd.
Sinds begin mei 2022 worden er in meerdere landen binnen en buiten de EU gevallen van monkeypox (MPX) gemeld, zonder link met een reis naar een endemisch land in West- en Centraal Afrika. Besmettingen komen vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM), maar niet uitsluitend.

Overdracht via seksueel contact (door nauw huid-op-huid contact of via genitale afscheidingen) wordt momenteel vermoed en onderzocht.
Op basis van de huidige wetenschappelijke informatie, wordt het risico op transmissie voor de algemene bevolking vandaag als zeer laag ingeschat en hoog voor mensen met meerdere seksuele partners (waaronder sommige groepen MSM).

Eerdere vaccinatie tegen pokken kan een kruisbescherming tegen apenpokken geven, die in oudere studies op 85% wordt geschat. Het beschermende effect van pokkenvaccinatie vervaagt echter na verloop van tijd, hoewel uit serologisch onderzoek blijkt dat het meer dan 20 jaar kan aanhouden. Men denkt echter dat het pokkenvaccin, ondanks het afnemende effect, levenslange bescherming biedt tegen ernstige ziekte via geheugen B- en T-cellen. Vaccinatie tegen pokken in België werd officieel rond 1975 stopgezet. Een zekere mate van bescherming kan dus worden verwacht bij de volwassen bevolking boven de 50 jaar.

• Wie besmet is met het virus moet 21 dagen in isolatie. Hoogrisicocontacten moeten niet in isolatie, maar moeten aan zelfmonitoring doen om eventuele symptomen vast te stellen. Dat stelt de Risk Assessment Group (RAG) voor. Hoogrisicocontacten zijn onder meer huisgenoten, seksuele partners, mensen met wie er nauw contact is geweest en gezondheidswerkers die de patiënt verzorgd hebben.

• Bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen de symptomen van apenpokken ernstig zijn.

Burgers met symptomen worden aangeraden om zich naar spoedgevallendiensten te begeven, gezien de technische aspecten en beschikbaarheid van staalafname voor diagnostiek. Bij sterk vermoeden of bevestiging van de diagnose moet dit gemeld worden aan Zorg en Gezondheid zodat contacttracing en brononderzoek kan ingesteld worden.

• Een vaccinatie tegen pokken kan worden gebruikt voor postexposure profylaxe (PEP) van nauwe contacten met een hoog risico op ernstige ziekte, indien beschikbaar. De Hoge Gezondheidsraad werd om een advies gevraagd. In Frankrijk adviseert de HAS om volwassenen en gezondheidswerkers na blootstelling te vaccineren met een pokkenvaccin van de derde generatie (Imvanex).
Bij deze toepassing adviseert het Amerikaanse Centers for Disease Controlvaccinatie binnen 4 dagen na blootstelling. Bij toediening tussen 4 en 14 dagen kan vaccinatie wel de ernst van de aandoening verminderen, maar wordt de ziekte waarschijnlijk niet meer voorkómen.

Lees ook: Q&A vaccinatie monkeypox

Richtlijnen professionelen

Op de webpagina van Sciensano wordt informatie voor gezondheidswerkers gegeven. De richtlijnen kunnen evolueren naargelang het voorschrijdend wetenschappelijk inzicht en de nationale en internationale situatie.

Informatie voor het grote publiek

• Website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
• ITG / Apenpokken (monkeypox)

Meer informatie

WHO / Fact Sheet on monkeypox
WHO / Q&A Monkeypox
WHO / Public health advice for gay, bisexual and other men who have sex with men on the recent outbreak of monkeypox
WHO Europe / Monkeypox
WHO Europe / Statement - Monkeypox in the European Region: what we know so far and how we need to respond
ECDC / Factsheet for health professionals on monkeypox
ECDC & WHO / Interim advice on Risk Communication and Community Engagement during the monkeypox outbreak in Europe, 2022
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) / Monkeypox


Abonneer u op de nieuwsbrief