FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Extra coronabooster voor iedereen: een update

gepubliceerd op vrijdag 12 augustus 2022

Op 6 juli 2022 besliste de interministeriële conferentie (IMC) Volksgezondheid om vanaf september een extra boostervaccin toe te dienen. Deze booster wordt eerst aangeboden aan alle 65-plussers, mensen met een niet goed werkend immuunsysteem en mensen die in de zorgsector werken. Nadien krijgen alle gezonde 18-plussers de kans. Wie nog geen eerste booster gehaald heeft, krijgt de raad dat alsnog te doen, omdat de coronacijfers weer toenemen.

Lees hier de beslissing van de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid van 6 juli 2022

De beslissing van de IMC is gebaseerd op de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce vaccinaties.

Lees hier het advies van de Hoge Gezondheidsraad van 6 juli 2022 en het advies van de Taskforce Vaccinaties van 1 juli 2022.

Wie krijgt een extra boosterprik?

• Het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg (huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen) dat onmiddellijk een tweede booster wil, zal die in augustus al kunnen krijgen. Het resterende zorgpersoneel is daarna de eerste groep die vanaf september een individuele uitnodiging zal krijgen om zich te laten vaccineren.

65-plussers en de kwetsbaarste personen met verminderde immuniteit en/of onderliggende aandoeningen én zwangere vrouwen zullen vanaf eind augustus een uitnodiging krijgen.
Risicopersonen en mensen van 80 jaar en ouder die aan het begin van de zomer al een extra (tweede) booster gekregen hebben, wordt aanbevolen in de herfst een derde booster te krijgen (met minimaal drie maanden en idealiter 6 maanden tussentijd).

• Nadien wordt de groep van 50 tot 64 jaar uitgenodigd. Ook bij hen zijn er groepen voor wie een herfstbooster sterk aanbevolen is:
 Huisgenoten van de kwetsbare groepen.
 Zwangere vrouwen – het COVID-vaccin kan veilig toegediend worden op elk moment in de zwangerschap
 Mensen die kampen met obesitas, roken of veel alcohol consumeren.
 Voor andere personen kan een booster ook aanbevolen zijn als zij met een gezondheidsprobleem kampen dat hen meer kwetsbaar maakt voor een ernstiger ziekteverloop. Bijvoorbeeld chronische hart- en vaatziekten of longziekte, diabetes

• Voor de groep van 18 tot 50 jaar zijn er onvoldoende wetenschappelijke gegevens om een massacampagne te lanceren. Voor hen zal wel een booster mogelijk zijn op individuele basis. In Vlaanderen krijgt die groep een individuele uitnodiging per brief, in Wallonië worden ze niet individueel opgeroepen.

• Voor jongeren onder de achttien jaar tot slot is er geen revaccinatie gepland en wordt gewacht op bijkomende wetenschappelijke data. Een uitzondering hierop zijn de stagiairs in zorginstellingen, die mee in aanmerking komen voor een extra prik in hun stageplaats, en de kwetsbare kinderen tussen 5 en 18 jaar.

• Bent u al (recent) besmet geweest met COVID-19? Dan nog is een herfstbooster aanbevolen als u tot de risicogroepen behoort. Het is immers nog onduidelijk in welke mate en hoe lang een eerdere COVID-besmetting bescherming biedt tegen een ernstiger ziekteverloop. Wacht minstens 14 dagen na het einde van de symptomen of een positieve PCR-test.

Een gedetailleerd overzocht van de risicogroepen is te vinden in het advies van de Hoge Gezondheidsraad.

Welk boostervaccin?

Voorlopig is er nog geen aangepast vaccin voor de nieuwe coronavarianten. Maar de experts benadrukken dat de huidige mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna nog heel goed werken tegen ernstige ziekte en om ziekenhuisopnames te vermijden. Begin september wordt de marktvergunning door het EMA van de bivalente vaccins van Pfizer en Moderna, aangepast aan de omikron-variant, verwacht. De vaccins zullen dan gespreid in de tijd worden geleverd. De eerste leveringen zullen worden gebruikt voor de prioritaire, mee

Timing en plaats van vaccinatie

De vaccinatiecampagne start met uitnodigingen eind augustus. De risicogroepen worden vóór begin oktober gevaccineerd, de andere groepen vóór begin november.
• In Wallonië start de nieuwe vaccinatiecampagne in de week van 5 september 2022. In totaal zal de vaccinatiecampagne ongeveer acht weken duren. Per week kunnen zo’n 184.000 mensen hun prik krijgen.
• In Vlaanderen start de campagne op 12 september en op het einde van die maand wordt geëvalueerd hoeveel interesse er is. Mogelijk wordt dan beslist om over te gaan naar fase één, met een capaciteit van 400.000 prikken per week.

De vaccins zullen vooral worden toegediend in de vaccinatiecentra. De bewoners en personeelsleden van voorzieningen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra, gevangenissen, enz. kunnen ook in hun voorziening worden gevaccineerd. Ook vaccinaties door de huisarts, de thuisverpleegkundige (op voorschrift van een arts) en de apotheker zullen mogelijk zijn.

Meer praktische info:
Herfstvaccinatie - blijf je beschermen tegen COVID-19
Vaccination contre le Covid-19 en Wallonie : organisation de la « campagne d’automne » 2022


Abonneer u op de nieuwsbrief