FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

HPV (humaan papillomavirus)print

Vlaanderen : effect vaccinatiecampagne

gepubliceerd op donderdag 1 december 2011

In september 2010 werd HPV-vaccinatie met Gardasil™ toegevoegd aan het vaccinatieprogramma in Vlaanderen. Na het eerste vaccinatiejaar zijn ongeveer 83% van de 35.000 meisjes die in aanmerking kwamen volledig gevaccineerd en hebben 90% minstens 1 dosis gekregen. De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) zorgden voor ongeveer 90% van de vaccinaties.

Deze vaccinatie was voorzien voor de meisjes van het eerste jaar secundair onderwijs of geboren in 1998.
Er werd gevaccineerd met het vaccin Gardasil™ (tegen HPV types 6, 11, 16 en 18). Deze vaccins worden gratis ter beschikking gesteld van de vaccinatoren (Centra voor Leerlingenbegeleiding, huisartsen en kinderartsen).

De voorbije jaren werd ook al gevaccineerd tegen HPV. Vaccins werden voorgeschreven en aangekocht in de apotheek. Voor de beide vaccins (Cervarix™ en Gardasil™) is een gedeeltelijke terugbetaling voorzien via het RIZIV en de mutualiteiten voor meisjes van 12 tot en met 18 jaar.
Omdat het gaat om dure vaccins (aankoopprijs 124,22 euro per vaccin in de apotheek, waarvan 11 euro remgeld voor een gewoon verzekerde) en CLB’s hiervoor niet konden ingeschakeld worden, kon onmogelijk een hoge vaccinatiegraad bekomen worden.

Schooljaar 2010-2011

35.109 meisjes uit het eerste jaar secundair onderwijs kwamen vorig schooljaar in aanmerking voor de gratis HPV-vaccinatie.

De gegevens over wie gevaccineerd is komen uit de vaccinatiedatabank van Vaccinnet. Dit is een elektronisch bestelen distributiesysteem van vaccins die door de Vlaamse overheid geleverd worden.

Het relatief aantal registraties bij meisjes van 1996 (en deels van 1997) ligt duidelijk hoger dan bij de meisjes geboren in 1998. In de databank is er immers geen link met het schoolniveau.
Hierbij gaat het om meisjes dat al verder zitten dan in het eerste jaar secundair onderwijs. Hun vaccins worden voorgeschreven en aangekocht in de apotheek, maar worden toch ook geregistreerd. Anderzijds was de vaccinatie voor deze leeftijdsgroep mogelijk al eerder gestart (door de mogelijkheid van gedeeltelijke terugbetaling), wat het lagere vaccinatiepercentage door de CLB’s mee verklaart.

De gegevens voor de meisjes van 1998 geven wellicht de beste benadering van het percentage meisjes van de doelgroep dat gevaccineerd werd. Hier zien we een geregistreerde vaccinatiegraad van respectievelijk 85,3% voor de eerste dosis, 84,2% voor de tweede dosis en 78,4% voor de derde dosis. Omdat ongeveer 61,5% van de huisartsen en 55% van de kinderartsen gebruik maken van Vaccinnet, is er voor hun vaccinaties zeker een onderregistratie in Vaccinnet.
Voor de gegevens van de vaccinaties toegediend door de CLB’s gaan we ervan uit dat het om de correcte doelgroep gaat, omdat het vaccineren van deze groep deel uitmaakt van hun takenpakket.

Van september 2010 tot en met juni 2011 werd bijna 90% van alle HPV-vaccins besteld door de CLB’s. De CLB’s egistreerden voor ruim 80% van de totale doelgroep HPV-vaccinaties voor de eerste twee dosissen en ongeveer 75% voor de derde dosis. Mogelijk werden nog niet alle derde dosissen toegediend of geregistreerd. De overige 10% HPV-vaccins werd besteld door huisartsen en kinderartsen.

Omdat ongeveer 61,5% van de huisartsen en 55% van de kinderartsen gebruik maken van Vaccinnet, ligt het werkelijke percentage gevaccineerde meisjes hoger. Op basis van deze gegevens wordt de vaccinatiegraad bij de doelgroep in het eerste vaccinatiejaar geschat op ongeveer 90,6% voor de eerste dosis, 89,4% voor de tweede dosis en 83,2% voor de derde dosis.

Vergelijking met andere landen

In vergelijking met een aantal andere landen waar de HPV- vaccinatie ook deel uitmaakt van het vaccinatieprogramma, scoort Vlaanderen goed:
 Nederland: 52% - (RIVM Rapport 210021014 - www.rivm.nl/bibliotheek /rapporten/210021014.pdf )
 UK England: 1, 2 en 3 dosissen: 84,3% - 82,3% - 76,4% (Annual HPV vaccine coverage in England in 2009/2010 – www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/Publications PolicyAndGuidance/DH_123795)
 Portugal 81% (derde dosis - http://venice.cineca.org/Venice2_WP3_Report_December2010.pdf)

Referenties :
Geert Top, Annick Paeps. HPV-vaccinatie in Vlaanderen. Voorlopige resultaten van het eerste vaccinatie jaar - schooljaar 2010-2011.
Meer informatie: www.zorg-en-gezondheid.be

HPV-vaccin
Postmarketing veiligheidsbewaking

Uit onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin door het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat in 2009 geen ernstige verschijnselen na vaccinatie werden gemeld die door het vaccin zijn veroorzaakt.
In Nederland is in 2009 de vaccinatie tegen het HPV geïntroduceerd. In 2009 zijn de 13- tot en met 16-jarige meisjes ingeënt. In 2009 zijn in totaal 558.226 doses van dit vaccin toegediend.

In het onderzoek zijn de mogelijke bijwerkingen geregistreerd die op de vaccinatielocatie optraden. Daarnaast zijn de zogeheten spontane meldingen voor dit vaccin verzameld vanuit het reguliere systeem voor meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccinaties. Tot slot is onderzocht hoe de meisjes het vaccin verdroegen door hen een vragenlijst over mogelijke bijwerkingen te laten invullen.

Bij 27 per 10.000 toegediende doses zijn kort na de vaccinatie verschijnselen opgetreden. Flauwvallen kwam hierbij het vaakst voor (62,1%). Spontane meldingen zijn in 11,6 keer per 10.000 toegediende doses gemeld. In 13,4% ging het om een verontrustende gebeurtenis, zoals flauwvallen, migraine en stuipen. Hiervan werd bij 75,6% een oorzakelijk verband met de vaccinatie of het programma vastgesteld. In het onderzoek naar verdraagbaarheid rapporteerde 85% van de meisjes over de drie prikken gemiddeld een reactie rond de prikplaats, zoals pijn of verminderd gebruik van de arm. Hiervan classificeerde gemiddeld 16% van de melders de reactie als heftig. Verschijnselen als spierpijn, moeheid of hoofdpijn, kwamen voor bij gemiddeld 83% van de deelnemers.

Referentie :
www.rivm.nl
van ‘t Klooster TM, Kemmeren JM, Vermeer-de Bondt PE, Oostvogels B, PHaff TAJ, de Melker HE, van der Maas NATReported adverse events in girls aged 13–16 years after vaccination with the human papillomavirus (HPV)-16/18 vaccine in the Netherlands. Vaccine 29 (2011) 4601– 4607


Abonneer u op de nieuwsbrief