FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Meningokokkenprint

Nieuw geconjugeerd vaccin tegen serogroepen A, C, W135 en Y

gepubliceerd op zondag 1 mei 2011

Een nieuw geconjugeerd vaccin tegen meningokokken serogroepen A, C, W135 en Y (Menveo) werd door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA goed-gekeurd. Het is bestemd voor jongeren (vanaf 11 jaar) en volwassenen met risico van blootstelling aan Neisseria meningitidis van de serogroepen A, C, W135 en Y. De vaccinatie bestaat uit één enkele intramusculaire injectie.
Voor vaccinatie tegen meningokokken van de serogroepen A, C, W135 en Y bestaat er in België al een vaccin, met name een polysaccharidevaccin (Mencevax®) met als voornaamste beperkingen de geringe beschermingsduur (maximum 3 tot 5 jaar) en het beperkt immunogeen vermogen bij immuungedeprimeerde patiënten en jonge kinderen.
Uit immunologische gegevens blijkt dat het geconjugeerd vaccin (met difterie-eiwit CRM-197), vergeleken met het polysaccharidevaccin, een iets sterker immunogeen effect tegen bepaalde serotypes, en een langere beschermingsduur heeft. De beschermingsduur op lange termijn is nog niet bekend, gezien er momenteel geen immunogeniciteitsstudies bestaan die langer dan één jaar duren. De ongewenste effecten zijn vooral reacties t.h.v. de injectieplaats, hoofdpijn en nausea. Voor bescherming op korte termijn (bv. bij een eenmalige reis naar een risicozone) werd geen klinische superioriteit aangetoond van het geconjugeerd vaccin vergeleken met het polysaccharidevaccin. Bij risicopatiënten die een langduriger immuniteit wensen, kan het geconjugeerd vaccin wel een voordeel bieden. Er dient echter rekening te worden gehouden met de hogere kostprijs.

Ref: www.cbip.be

De redactie van Vax Info stipt aan dat men naar analogie met de andere geconjugeerde vaccins een vermindering van het dragerschap via een lokale immuniteit (slijmvliezen) en een langdurige bescherming kan verwachten.


Abonneer u op de nieuwsbrief