FR | NL

Nieuws Archief

Boosterprik beschermt kankerpatiënt beter dan (...)

gepubliceerd op maandag 12 december 2022

De boosterprik tegen Covid-19 heeft een groot positief effect op de immuniteit van kankerpatiënten. Dat is een van de conclusies van een groot onderzoek in België waarvan de resultaten verschenen in Clinical Cancer Resaerch.

lees meer

Bijna 40 miljoen kinderen vatbaar voor (...)

gepubliceerd op vrijdag 9 december 2022

Sinds het begin van de coronapandemie is de vaccinatiegraad tegen mazelen gestaag gedaald. In 2021 miste een recordaantal van bijna 40 miljoen kinderen een dosis van het vaccin: 25 miljoen van hen misten de eerste dosis, nog eens 14,7 miljoen de tweede. In 2021 waren er naar schatting 9 miljoen gevallen en 128.000 overlijdens door mazelen. In 22 landen vonden grote uitbraken plaats.

lees meer

Voorkomt ‘virale interferentie’ superepidemie?

gepubliceerd op woensdag 7 december 2022

De vrees bestaat dat corona, influenza, respiratoir syncytieel virus (RSV) en andere respiratoire virussen tegelijkertijd zouden kunnen toenemen nu de corona-voorzorgsmaatregelen (mondmasker, afstand houden enz.) zijn opgeheven.

lees meer

Allergische reacties vooral gemeld na eerste (...)

gepubliceerd op dinsdag 6 december 2022

Het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot juni 2022 bijna 4000 meldingen van diverse klachten die passen bij een allergische reactie, op ongeveer 36 miljoen gegeven coronavaccinaties. Ernstige klachten die passen bij anafylaxie of andere heftige allergische reacties zijn zeldzaam.

lees meer

EMA keurt bivalent coronavaccin van Moderna (...)

gepubliceerd op maandag 5 december 2022

Het EMA heeft een nieuw aangepast coronavaccin van Moderna goedgekeurd. Het gaat om het vaccin dat is aangepast op de omikron BA.4 en BA.5-varianten. Het vaccin is net als het aangepaste coronavaccin van Pfizer bivalent.

lees meer

EMA keurt coronavaccins goed voor kinderen (...)

gepubliceerd op maandag 5 december 2022

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft de (oorspronkelijke) mRNA-coronavaccins van Pfizer en Moderna goedgekeurd voor gebruik bij kinderen 6 maanden. Volgens EMA roepen de vaccins ook bij jonge kinderen een afweerreactie en zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met die bij oudere leeftijdsgroepen.

lees meer

COVID-19: Epidemiologische stand van zaken en (...)

gepubliceerd op maandag 5 december 2022

De FOD Volksgezondheid publiceerde op 18 november 2022 een epidemiologische stand van zaken en een overzicht van de vaccinatiestrategie.

lees meer

Nog slechts één dosis van choleravaccin door (...)

gepubliceerd op maandag 28 november 2022

Het standaard vaccinatieschema met twee dosissen in responscampagnes tegen cholera-uitbraken, wordt door het lage aantal choleravaccins tijdelijk opgeschort ten voordele van een benadering met een enkele dosis. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

lees meer
Terug naar nieuws

Abonneer u op de nieuwsbrief