FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Meningokokkenprint

  • 1
  • 2

Advies Hoge Gezondheidsraad

gepubliceerd op maandag 4 december 2017

De Hoge Gezondheidsraad heeft in april 2017 een advies uitgebracht over vaccinatie tegen meningokokken groep B (MenB). De HGR is van oordeel dat er momenteel onvoldoende argumenten zijn om het vaccin routinematig aan te bevelen voor zuigelingen en adolescenten. Op het vlak van individuele bescherming kan het vaccin aan elke persoon vanaf de leeftijd van 2 maanden worden toegediend. De HGR beveelt de vaccinatie wel aan voor personen met een risico op een invasieve meningokokkeninfectie, ongeacht hun leeftijd.

lees meer

KCE-rapport. Vaccinatie tegen Meningokokken groep B

gepubliceerd op maandag 4 mei 2015

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft, samen met de universiteit Bristol, een rapport uitgebracht waarin een kosten-effectiviteitsanalyse van het nieuwe quadrivalent vaccin tegen meningokokken serogroep B wordt gemaakt.
Bedoeling van het KCE-rapport is om de Belgische beleidsmakers wetenschappelijke argumenten te verschaffen bij een eventuele beslissing over de invoering van dit vaccin in België.

lees meer

Invasieve meningokokkeninfecties

gepubliceerd op maandag 4 mei 2015
Een acute, invasieve meningokokkeninfectie is zeer ernstig en potentiëel dodelijk maar is gelukkig vrij zeldzaam. Ze wordt veroorzaakt door Neisseria meningitidis, een aerobe, meestal gekapselde, gramnegatieve diplokok. De initiële symptomen lijken op een banale bacteriële of virale infectie. Alarmsignalen die op een ernstige infectie wijzen zijn : hoge koorts, (…) lees meer

Een nieuw vaccin

gepubliceerd op donderdag 5 december 2013

Een nieuw vaccin tegen meningokokken van serogroep B werd recent in Europa geregistreerd. Er blijven heel wat vragen bestaan rond dit vaccin waardoor het te vroeg is om vandaag de plaats van dit nieuwe vaccin in het vaccinatiebeleid te bepalen.

lees meer

Epidemiologie

gepubliceerd op donderdag 5 december 2013
Tussen 2001 en 2007 is het aantal invasieve meningokokkeninfecties geregistreerd en bevestigd door het nationaal referentiecentrum sterk gedaald: van 380 gevallen in 2001 (jaarlijkse incidentie: 3,7/100 000 inwoners) naar 123 gevallen in 2012 (incidentie 1,1/100.000 inwoners). Dit is waarschijnlijk gedeeltelijk te wijten aan de systematische vaccinatie van zuigelingen (…) lees meer

  • 1
  • 2


Abonneer u op de nieuwsbrief