FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Zonaprint

Verhoogt vaccinatie van kinderen tegen varicella de kans op zona bij volwassenen?

gepubliceerd op dinsdag 17 april 2018

De Hoge Gezondheidsraad heeft in 2017 een advies uitgebracht over vaccinatie tegen varicella. De HGR zegt overtuigd te zijn van het nut van varicellavaccinatie met een schema van twee dosissen. Toch beveelt de HGR veralgemeende vaccinatie met dit vaccin momenteel niet aan. Een van de redenen daarvoor is de mogelijke invloed van veralgemeende varicellavaccinatie op de globale incidentie van herpes zoster.


lees meer

Nieuw advies Hoge Gezondheidsraad

gepubliceerd op maandag 4 december 2017

De Hoge Gezondheidsraad heeft in juli 2017 een nieuw advies uitgebracht over de vaccinatie tegen het varicella-zostervirus (VZV). Volgens de HGR moet vaccinatie met een enkelvoudige dosis Zostavax® op individueel niveau in overweging worden genomen voor personen ouder dan 65 jaar. De voordelen van een algemeen vaccinatieprogramma op populatieniveau moeten nog verder onderzocht worden.

lees meer

Is vaccinatie van ouderen nodig?

gepubliceerd op dinsdag 25 april 2017

Zona of gordelroos (Herpes zoster) is een pijnlijke aandoening. Het ontstaat door reactivatie van het varicella-zoster-virus als gevolg van een vaak leeftijdsgebonden verminderde specifieke cellulaire immuniteit en/of een verworven immuundeficiëntie. Een Belgisch-Nederlandse expertengroep pleit in een recent rapport voor een veralgemeende vaccinatie van 65-plussers tegen zona, in navolging van onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad echter om ouderen momenteel niet van overheidswege vaccinatie tegen zona aan te bieden. In België heeft de Hoge Gezondheidsraad nog geen advies uitgebracht over deze vaccinatie.

lees meer


Abonneer u op de nieuwsbrief